MUŞ – İBRAHİM YALDIZ
Yıllarca terör ve devletin kaynaklarının belediyeler eliyle terör örgütü PKK’ya aktarılması nedeniyle belediye hizmetlerinden mahrum kalan Muş’un Bulanık ilçesinin çehresi, İçişleri Bakanlığınca yapılan görevlendirmenin ardından yürütülen projelerle değişiyor.
Terör olayları ve DBP’li belediye yönetiminin devletin kaynaklarını bölücü terör örgütü PKK’ya aktarması nedeniyle belediye hizmetlerinden yararlanamayan ilçe halkı, görevlendirmenin ardından ihmal edilen hizmetleri almaya başladı.
Terör örgütünün baskıları nedeniyle sürekli kepenk kapatmak, sözde “vergilendirme” adı altında teröristlere haraç vermek zorunda kalarak beli bükülen ilçe esnafı, güvenlik operasyonlarıyla huzur ve güvenliğin sağlandığı ilçede artık rahat nefes alıyor.
Görevlendirmenin yapılmasıyla belediye kaynaklarının terör örgütüne aktarılmasının kesildiği ilçede, yürütülen sosyal projeler ile 2014-2015 döneminde 200 olan terör örgütüne katılım sayısı, 2016’da bire düşürüldü, 2017-2018 döneminde de tamamen bitirildi.
Terör baskısının yerine huzura bıraktığı ilçede, belediye eliyle yürütülen projeler vatandaşların da desteğiyle amacına ulaşıyor.
Bulanık Belediyesince hazırlanan 1 milyon lira maliyetli “Sokak Sağlıklaştırması Projesi” kapsamında ilçedeki 2 bin iş yerinin cephe, alınlık ve kolonları ahşap desenli betopan giydirme çalışmasıyla yenileniyor.
Halkın ve esnafın destek verdiği çalışmayla ilçe merkezini baştan sona ilçenin tarihine uygun şekilde restore eden belediye, çalışmanın her aşamasında esnafın görüşüne başvurarak katılımcı belediyecilik anlayışını da geliştiriyor.
Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Hacı Arslan Uzan, AA muhabirine, ilçenin çehresini değiştirmek ve kent estetiğini oturtmak amacıyla Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni geliştirdiklerini söyledi.
Projeyi Kurban Bayramı’na kadar bitirmeyi planladıklarını belirten Uzan, şöyle devam etti:
“Şehrin bir kentsel kimliği olmalı. Burayı yaşayan organizma gibi değerlendirmek gerekiyor. Esnafımızın desteğiyle yapılan çalışmalarla görsel kirliliği ciddi anlamda ortadan kaldırdık. Vatandaşlar bundan çok memnun. İlçemiz, vatandaşlarımızın rahat bir şekilde ailesiyle çarşıya çıkıp alışveriş yapabileceği güzel bir konuma kavuştu. Projemiz belediyemize yaklaşık bir milyon liraya mal oldu. Bunu tamamen belediyemizin bütçesiyle yapıyoruz.”
Uzan, esnafın 96 gün kepenk kapattığı, haracın kesildiği bir pozisyondan bu duruma gelen ilçede, 20 yıldır hizmete aç bir belediyeciliğin olduğunu, bunun insanlar tarafından dile getirildiğini anlattı.
Projeler bittiğinde Bulanık’ın çehresinin değişeceğini, insanların daha konforlu yaşam alanlarına kavuşacağını vurgulayan Uzan, şunları kaydetti:
“İlçemizden geçen Körsu Deresi var. 1,5 milyon liralık proje ihalesini yaptık. Çalışmaları başlattık. Bu dereden pislik akıyordu adeta. Dere kenarını yürüyüş ve bisiklet yolu ile rekreasyon alana çevrilmesi noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Belediye olarak 2 kilometre bisiklet ve yürüyüş yolu ile 2 kilometre yeşil alan yapıyoruz. Vatandaşlarımızın ailesiyle gidebileceği, su sesi eşliğinde yürüyebileceği güzel bir alan oluşturacağız. Onu da inşallah yıl sonuna doğru bitireceğiz.”
İlçe merkezinin daha hareketli hale getirmek için dekoratif aydınlatma çalışması yaptıklarını belirten Uzan, kadınların da çarşıya çıkmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri projeye belediye olarak 100 bin lira kaynak ayırdıklarını ifade etti.
“Özerklik açıklamaları, 96 gün kepenk kapatma, haraç kesmeler, insanlarımızın ve esnafımızın belini bükmüştü. Biz bunları önlemeye çalışıyoruz” diyen Uzan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“2016 yılında örgüte bir kişi katıldı ama 2017 ve 2018 yılında örgüte katılım hiç olmadı. 2014 ve 2015 yıllarında ise örgüte maalesef yaklaşık 200 kişinin katıldığı bir yer Bulanık. Bulanık bedel ödemiş. Hiç bir insan bundan memnun değil. Şu anda yapılan belediyecilik hizmetleriyle insanlar artık ‘belediye çalışıyor, bizim için burada.’ diyor. Artık bu terörün gündemimizden çıkarılması gerektiğini söylüyor. Bulanık’taki bu zihniyet değişimi çok önemli. Toplumsal anlamda teröre olan destek bittiğinde Bulanık daha güzel ve aydınlık yarınlara kavuşacaktır. Altyapı ve içme suyu projesi tamamlandığında şehrimize saniyede 100 litre su vereceğiz. İçme suyu bu şehirde 100 yıllık kadim bir problemdi. Artık bu problem tarih oluyor. Buna vesile olmaktan, vatandaşın duasına mazhar olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Esnaf Ferhat Altun da Sokak Sağlıklaştırması Projesi’nin ilçeye farklı bir hava kattığını vurgulayarak, “Proje hayata geçmeden önce iş yerimin dış mekanına 10 bin lira masraf yaptım. Harcadığım parayı göz önünde bulundurmadan projeye dahil oldum. Yeni görünüm şehrin gelişmesi için önemli. Bulanık’a para gelsin, esnaf kazansın. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerekiyor. Çarşımız şimdi görsellik ve kalite kazandı. Emeği geçenlere teşekkür ederim.” diye konuştu.
Esnaf Ömer Sönmez, yıllardır alamadıkları belediye hizmetlerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Projesi sayesinde ilçemizin konumu değişti. Eski tabela ve kaplamalarımız değişti. Şehrimizin havası değişecek. Belediye Başkan Vekilimize teşekkür ediyoruz. Huzurluyuz, mutluyuz inşallah daha iyi olacak.” dedi.
Kaynak: AA
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bulanikta-gorevlendirmeyle-terorun-izleri-siliniyor/1229553